Μόδα

Fashion History 101: This is not a Moschino Toy

O Franco Moschino έφτασε στην κορυφή της ιταλικής μόδας λυγίζοντας όλους τους άγραφους νόμους, από το ίδιο το στυλ μέχρι τις διαφημίσεις κι τα fashion shows μέχρι την ειρωνεία με την οποία εκφραζόταν για το επάγγελμά του.

Ξεκίνησε ως σκιτσογράφος του οίκου Versace για να φτιάξει τον δικό του το 1983 και, στη συνέχεια, να εκτοξευτεί στην στρατόσφαιρα της haute couture. “Δεν υπάρχει ελευθερία χωρίς χάος”. “Η κεντρική ιδέα του οίκου Moschino βασίζεται στην απόλυτη ελευθερία που δίνει σε εκείνον που τον επιλέξει για να ντυθεί” τα πολύ χαρακτηριστικά λόγια του.

Γεννημένος στο Abbiategrasso της Λομβαρδίας στις 27 Φεβρουαρίου του 1950, φοίτησε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μιλάνου με σκοπό να γίνει ζωγράφος. Για να μπορέσει να τα βγάλει πέρα όμως ξεκίνησε να συνεργάζεται ως σκιτσογράφος με περιοδικά όπως το Linea Italiana και το Harper’s Bazaar.

“Αν δεν μπορείς να είσαι κομψός, ας είσαι τουλάχιστον υπερβολικός”

Franco Moschino

Το ντεμπούτο του στον κόσμο της μόδας το έκανε στα 70s συνεργαζόμενος με τον Gianni Versace και την Cadette. Το 1983 ήρθε η στιγμή να κάνει το μεγάλο βήμα ξεκινώντας τον δικό του οίκο με έμφαση στα ασυνήθιστα ρούχα. Η μίξη κομψών παράδοξων στοιχείων, βαθιάς γνώσης των τεχνικών χαρακτηριστικών και υλικών είναι το σήμα κατατεθέν του. Στην κεντρική ιδέα των κολεξιόν που λάνσαρε υπήρχε πάντα η έννοια της διαμαρτυρίας -ή ακόμη και της καταγγελίας- ενάντια στις υπερβολές του κόσμου της μόδας και της “δικτατορίας της εικόνας” όπως αυτή πραγματώθηκε στα 80s. Η αγάπη του για την πρόκληση τον έκανε να επισκεφτεί ξανά, μέσα από μία ειρωνική ματιά και μία pop σκοπιά, μεγάλο μέρος του ρεπερτορίου της μόδας του 20ου αιώνα, φτάνοντας σε ακραίες στυλιστικές δηλώσεις όπως οι φούστες από γραβάτες που σχεδίασε κάποτε.

Συχνά πυκνά άφηνε τον κόσμο των media με ανοιχτό το στόμα όταν παρουσίαζε σακάκια με τηγανητά αυγά στις τσέπες τους ή τζάκετ που μόνο οι Ισπανοί ταυρομάχοι θα τολμούσαν να φορέσουν.

Στο απόγειο της δόξας του το brand καταπιάστηκε με ένα πολύ ευρύ φάσμα της μόδας: κοστούμια, τσάντες, παπούτσια, αρώματα, κοσμήματα, τζην αλλά, κι όπως ήταν φυσικό και με την υψηλή μόδα. Ο Moschino πρόσεχε την κάθε λεπτομέρεια, ακόμη και τα καταστήματα που άνοιγε ο οίκος του ήταν μικρά έργα τέχνης. Τα fashion show κι οι διαφημίσεις έμοιαζαν περισσότερο με καλλιτεχνική performance και λιγότερο με καμπάνιες marketing.

Ο Moschino θεωρούσε τον εαυτό του μισό ράφτη, μισό καλλιτέχνη. Αν και δεν έραβε ο ίδιος, ζωγράφιζε συχνά, γρήγορα και αυθόρμητα. Ισχυρίστηκε ότι βρισκόταν σε σύγκρουση με το σύστημα που παρήγαγε τη μόδα, επειδή αυτή αγνοούσε τη σύγχρονη κοινωνία. Επίσης, παρείχε οικονομική υποστήριξη στις αγαπημένες του φιλανθρωπικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων αποκατάστασης ναρκωτικών και παιδιατρικού νοσοκομείου για παιδιά που πάσχουν από HIV / AIDS. Το 1995, η Fondazione Moschino ίδρυσε έναν οργανισμό που ονομάζεται Smile, ο οποίος προσφέρει βοήθεια στα παιδιά στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο Franco Moschino πέθανε στις 18 Σεπτεμβρίου του 1994 και ήταν μόλις 44 ετών. Το σίγουρο είναι πως παρά το νεαρό της ηλικίας του άλλαξε τον κόσμο της μόδας με τις ανατρεπτικές του ιδέες και τα πολύχρωμα και πρωτότυπα σχέδια του.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *