Μόδα

Fashion History 101: Εσύ τα ήξερες αυτά για τον Dior?

Ο οίκος μόδας άρχισε να κατακλύζεται από παραγγελίες και παγκοσμίου φήμης αστέρια όπως η Rita Hayworth και η Margot Fonteyn που αγόραζαν και φορούσαν κομμάτια, αυξάνοντας σημαντικά το προφίλ του Dior. Ο Dior κλήθηκε ακόμη και να κάνει μια ιδιωτική παρουσίαση της συλλογής του για τη βρετανική βασιλική οικογένεια – αν και ο βασιλιάς George VI φέρεται να απαγόρευσε στις νεαρές πριγκίπισσες, την Elizabeth και τη Margaret, να φορέσουν τα κομμάτια του Dior σε μία ταραγμένη από τον πόλεμο εποχή.

Ήταν γνωστό ότι ήταν πολύ προληπτικός καθ΄όλη τη διάρκεια της ζωής του. Κάθε συλλογή περιελάμβανε ένα παλτό που ονομαζόταν Granville, δηλαδή το όνομα του τόπου που γεννήθηκε. Σε κάθε show τουλάχιστον ένα μοντέλο φορούσε ένα μπουκέτο από το αγαπημένο του λουλούδι, τον κρίνο της κοιλάδας ενώ δεν ξεκινούσε ποτέ μια επίδειξη μόδας χωρίς να συμβουλευτεί το προσωπικό του μέντιουμ.

Στα τέλη του 1942, ο Dior άρχισε να εργάζεται για τον couturier Lucien Long, όπου αυτός και ο Pierre Balmain ήταν οι κύριοι σχεδιαστές. (Κατά τη διάρκεια του πολέμου, ο Lelong – όπως και άλλα γαλλικά ατελιέ, συμπεριλαμβανομένων των Jeanne Lanvin και Nina Ricci – έντυναν τις συζύγους των Ναζί αξιωματικών και των Γάλλων συνεργατών τους ως τρόπο διατήρησης της βιομηχανίας μόδας καθ΄όλη τη διάρκεια του πολέμου τόσο για οικονομικούς όσο και για καλλιτεχνικούς λόγους.)

Η αδερφή του Dior, Catherine υπηρέτησε ως μέλος της Γαλλικής Αντίστασης ενάντια στη ναζιστική κατοχή κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Τελικά συνελήφθη από τη Γκεστάπο και στάλθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Ravensbrück, όπου φυλακίστηκε μέχρι την απελευθέρωσή της το 1945. Δύο χρόνια αργότερα, ο Dior ονόμασε το πρώτο του άρωμα Miss Dior, ως φόρο τιμής στον ηρωισμό της αδερφής του.

Το 1955, ο 19χρονος Yves Saint Laurent έγινε βοηθός του Dior. Ο Christian Dior συναντήθηκε αργότερα με τη μητέρα του Yves Saint Laurent το 1957 για να της πει ότι είχε επιλέξει τον Saint Laurent για να τον διαδεχθεί. Η μητέρα του Saint Laurent ξαφνιάστηκε γιατί ο Dior ήταν μόλις 52 εκείνη την εποχή. Λίγο μετά τη συνάντησή του με τη μητέρα του Saint Laurent, ο Christian Dior υπέστη θανατηφόρα καρδιακή προσβολή στις 24 Οκτωβρίου 1957, αφήνοντας τον οίκο σε αταξία. Περίπου 2.500 άτομα παρευρέθηκαν στην κηδεία του, συμπεριλαμβανομένων όλων των υπαλλήλων του και των διάσημων πελατών του, όπως τη Δούκισσα του Windsor. Σε μια προσπάθεια σταθεροποίησης του οίκου, ο Jacques Rouët διόρισε τον τότε 21χρονο Yves Saint-Laurent ως artistic director.

Η αναφορά στον Dior μπορεί να βρεθεί τόσο στις σύγχρονες ταινίες όσο και στη λογοτεχνία. I came from the people! They need to adore me; so Christian Dior me, from my head to my toes” τραγούδησε η Madonna το 1996 στο μιούζικαλ Evita, ενώ ο Haruki Murakami αναφέρεται στον Dior στο βιβλίο του: The Wind-Up Bird Chronicle. Ο Dior αναφέρεται συχνά στη σύγχρονη κουλτούρα χάρη στο ταλέντο και την εξυπνάδα του που τον βοήθησαν να φτιάξει την αυτοκρατορία που εξακολουθεί να ακμάζει ακόμη και σήμερα, 64 χρόνια μετά τον θάνατο του.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *