Μόδα

Fashion History 101: Versace Versace Versace

Ο Gianni Versace ήταν ένας από τους κορυφαίους σχεδιαστές μόδας στον κόσμο μέχρι και το θάνατό του το 1997.

Πριν γίνει ένας από τους μεγαλύτερους σχεδιαστές στον κόσμο, ο Versace μεγάλωσε στην πόλη Reggio Calabria της Ιταλίας, όπου έμαθε πώς να σχεδιάζει φορέματα από τη μητέρα του. Σύμφωνα με τους New York Times, η μητέρα του Versace ήταν μοδίστρα και του μάθαινε νέα πράγματα όταν την επισκεπτόταν στο εργαστήρι της.

Τελικά μετακόμισε στο Μιλάνο, όπου ίδρυσε τον οίκο Versace. Όταν έφτασε εκεί, έφερε τον αδελφό και την αδερφή του, Santo και Donatella, για να βοηθήσουν στη λειτουργία του οίκου. Σύμφωνα με την Washington Post, ο Santo επέβλεπε την οικονομική πλευρά της εταιρείας, ενώ η Donatella βοηθούσε τον Gianni στο σχεδιασμό.

 Μετά το θάνατο του Gianni, το Newsweek ανέφερε ότι ο Santo έγινε CEO της μάρκας και η Donatella έγινε ο δημιουργικός διευθυντής της μάρκας.

Ο Versace ήταν γνωστός για τις σχέσεις του με διασημότητες και stars. Μερικοί από τους φίλους του περιελάμβαναν τη Madonna, τον Sting, την Πριγκίπισσα Diana και τον Elton John. Ο Versace ήταν ένας από τους πρώτους που σταμάτησε να προσκαλεί την οικονομική ελίτ στις επιδείξεις μόδας του και αντ ‘αυτού γέμισε τις πρώτες σειρές με αστέρια και προσωπικούς φίλους. Ενώ πολλοί αγοραστές δεν πίστευαν ότι οι σειρές του θα πουλούσαν καλά, καθώς ήταν διαφορετικές από αυτό που έκαναν οι υπόλοιποι σχεδιαστές μόδας εκείνη τη στιγμή, ο Versace έγινε γνωστός για τις επιδείξεις του που έμοιαζαν με πάρτυ και τα διάφορα Supermodels που φορούσαν τις δημιουργίες του.

Η Elizabeth Hurley ήταν μια άγνωστη ηθοποιός μέχρι την πρεμιέρα του Four Weddings and a Funeral στο κόκκινο χαλί του 1994, όπου πρωταγωνιστούσε ο τότε φίλος της Hugh Grant. Ο Versace ήταν καλός φίλος με τον Grant και άφησε την Hurley να δανειστεί το φόρεμα ως χάρη. Έκτοτε έγινε γνωστό ως ένα από τα πιο διάσημα σχέδιά του και έγινε επιτυχία χάρη στις γιγάντιες χρυσές παραμάνες που φαίνεται να συγκρατούν το φόρεμα μαζί. 

Εκτός από τα σχέδια για τις δικές του συλλογές, ο Versace ήταν επίσης γνωστός για τα σχέδιά του για θεατρικές παραστάσεις και ταινίες. Δημιούργησε κοστούμια για διάφορες παραγωγές μπαλέτου και όπερας, συχνά σε συνεργασία με τον Maurice Bejart. Ο Bejart τίμησε αργότερα τον Versace το 2007 με ένα ειδικό μπαλέτο γραμμένο για τη 10η επέτειο του θανάτου του. Σύμφωνα με το Victoria & Albert Museum, ο Versace σχεδίασε επίσης ρούχα για τα tour των κοντινότερων φίλων του, συμπεριλαμβανομένης της περιοδείας του φίλου του Elton John The One.

Λιγότερο από μια εβδομάδα πριν δολοφονηθεί, ο Versace παρουσίασε την τελική του συλλογή στο Ritz Hotel στο Παρίσι. Δεκαπέντε χρόνια μετά το θάνατό του, η Donatella φιλοξένησε μια επίδειξη μόδας στο Ritz Hotel προς τιμήν του αδερφού της πριν κλείσει το ξενοδοχείο για ανακαίνιση. Το 2017, η Naomi Campbell, η Cindy Crawford, η Claudia Schiffer, η Carla Bruni και η Helena Christensen ξανασυναντήθηκαν για την 20ή επέτειο του θανάτου του Gianni και περπάτησαν στο catwalk με τη Donatella κατά τη διάρκεια του φινάλε της εβδομάδας μόδας του Μιλάνου.

Πριν σκοτωθεί, ο Versace είχε επιστρέψει στην εταιρεία αφού έφυγε για περίπου δύο χρόνια. Eίχε υποβληθεί σε θεραπεία για μια σπάνια μορφή καρκίνου του αυτιού. Ο Versace πίστευε ότι δεν θα επιβιώσει από μια χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία του καρκίνου του και δημιούργησε μια διαθήκη όπου άφηνε το 50 τοις εκατό της εταιρείας του στην ανιψιά του Allegra, η οποία ήταν 11 όταν πέθανε. Η Allegra πήρε τις μετοχές της όταν έγινε 18 ετών το 2004 και έκτοτε εντάχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο.

Το όνομα Versace συνεχίζει να κυριαρχεί στην ποπ κουλτούρα και στον κόσμο της μόδας 20 χρόνια μετά το θάνατο του Gianni. 

Το 2012, ο σχεδιαστής Giorgio Armani έγραψε για τον σχεδιαστή: “Fifteen years after his death, what I remember of Gianni Versace? His incredible exuberance, a sense of happiness that mixes everything—ideas, trends, memories, art—with a sort of nonchalant vitality. He was a great creator.”

Σήμερα, καλλιτέχνες όπως οι Migos και ο Bruno Mars αναφέρουν τη μάρκα και τον τρόπο ζωής με τον οποίο συνδέονται. H Μ.Ι.Α. κάποτε συνεργάστηκε με τη μάρκα για μια ειδική συλλογή και η Lady Gaga ήταν το πρόσωπο του Versace και διατηρεί στενή φιλία με τη Donatella. Μοντέλα όπως η Gigi Hadid, η Bella Hadid, η Kendall Jenner και η Kaia Gerber έχουν περπατήσει για τον οίκο στις επιδείξεις μόδας του. 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *