Υγιεινές συνταγές από τον Άκη Πετρετζίκη.

Καθώς διανύουμε τη δεύτερη περίοδο καραντίνας είναι σημαντικό να τρεφόμαστε υγιεινά , αλλά και να μαγειρεύουμε στο σπίτιαποφεύγοντας το έτοιμο φαγητόενισχύοντας τις μαγειρικές μας ικανότητες .

Τι προτείνει ο Άκης Πετρετζίκης λοιπόν ;

Superfood salad

  • Με ένα peeler κόβουμε περιμετρικά φλίδες από το αγγούρι και το κολοκύθι. Δεν θέλουμε το σημείο με τα σπόρια. Κόβουμε φλίδες και από όλο το καρότο.
  • Παίρνουμε ένα μεγάλο μπολ, το γεμίζουμε με πάγο και βάζουμε μέσα τις φλίδες από τα λαχανικά μας. Γεμίζουμε το μπολ με νερό, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 6 ώρες. Με αυτόν τρόπο τα λαχανικά μας θα γίνουν πιο τραγανά.
  • Αφαιρούμε από το ψυγείο και απλώνουμε τα λαχανικά πάνω σε μία πετσέτα κουζίνας για να στεγνώσουν. 
  • Βάζουμε σε ένα μπολ το ξύσμα και τον χυμό από το λάιμ και το πορτοκάλι, το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το μέλι και ανακατεύουμε ελάχιστα. Δεν θέλουμε να δέσει μείγμα.
  • Προσθέτουμε στο μπολ την κινόα, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
  • Βάζουμε τις σταφίδες, τα καρύδια σπασμένα με τα χέρια μας, το πράσινο μέρος από τα φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, την πιπεριά τσίλι, τον βασιλικό και τον δυόσμο ψιλοκομμένα.
  • Βάζουμε τα λαχανικά , κόβουμε τα τομαντίνια και ανακατεύουμε.
  • Σερβίρουμε με λίγο βασιλικό, δυόσμο και ελαιόλαδο.

Μπάρες με κεχρί και ταχίνι

Μπάρες με κεχρί και ταχίνι
  • Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το κεχρί σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Θα διπλασιαστεί σε όγκο οπότε θα έχουμε 400 γρ. κεχρί βρασμένο.
  • Σε ένα μπόλ μουλιάζουμε τους χουρμάδες στο νερό για 5-10 λεπτά. 
  • Καλύπτουμε με λαδόκολλα ένα ταψί20×25 εκ. και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε. 
  • Στραγγίζουμε τους χουρμάδες πιέζοντάς τους καλά με τα χέρια μας και τους ταμπονάρουμε με χαρτί κουζίνας, ώστε να φύγει το περιττό νερό. 
  • Τους βάζουμε στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια και τους χτυπάμε καλά μέχρι να πολτοποιηθούν εντελώς. 
  • Προσθέτουμε το ταχίνι, το αλάτι και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους. 
  • Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ, προσθέτουμε το βρασμένο κεχρί, και ανακατεύουμε με μια κουτάλα μέχρι να αποκτήσουμε μια μαλακή ζύμη. 
  • Ρίχνουμε τους ξηρούς καρπούς, τον κολοκυθόσπορο, το σουσάμι και ανακατεύουμε καλά.
  • Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί, το καλύπτουμε με μια λαδόκολλα, και πιέζουμε με τα χέρια μας, ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα το μείγμα στο ταψί. 
  • Μεταφέρουμε το ταψί στην κατάψυξη για 6-8 ώρες να σφίξει καλά το μείγμα. 
  • Αφαιρούμε από την κατάψυξη και κόβουμε σε κομμάτια.
  • Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης και σερβίρουμε.

Σοκολατάκια με χουρμάδες και φυστίκι Αιγίνης

Σοκολατάκια με χουρμάδες και φιστίκια Aιγίνης

Για τη γέμιση

  • Ψιλοκόβουμε τα φιστίκια Αιγίνης και τα βάζουμε σε μπολάκι.
  • Προσθέτουμε την λευκή σοκολάτα ψιλοκομμένη, το ξύσμα από 1 λάιμ και ανακατεύουμε.

Για τους χουρμάδες

  • Με ένα κοφτερό μαχαίρι ανοίγουμε προσεκτικά τους χουρμάδες, γεμίζουμε με λίγη από την γέμιση, σφίγγουμε ελαφρά τους χουρμάδες με το χέρι μας  για να πάει η γέμιση παντού και να γίνουν ένα σώμα και αφήνουμε στην άκρη.
  • Στα μικροκύματα ή σε μπεν-μαρί λιώνουμε την σοκολάτα με το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε για να ομοιογενοποιηθούν.
  • Βουτάμε έναν έναν τους χουρμάδες στην σοκολάτα μας, προσέχοντας να καλυφθούν πλήρως με τη σοκολάτα και να μην μας ανοίξουν.
  • Στραγγίζουμε καλά από την περιττή σοκολάτα και αφήνουμε πάνω σε μια λαδόκολλα.
  • Πριν κρυώσουν τα σοκολατάκια μας πασπαλίζουμε με το τριμμένο φιστίκι, τον ανθό αλατιού και αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.

Πένες ολικής με σολομό στο wok

Πένες ολικής με σολομό στο wok

Το γουόκ (wok) είναι ένα μαγειρικό σκεύος που μοιάζει με τηγάνι! Χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στην Κινέζικη κουζίνα αλλά αξίζει να το γνωρίσετε γιατί το μαγείρεμα στο γουόκ είναι άκρως υγιεινό. Τα λαχανικά και οι πρώτες ύλες παραμένουν φρέσκα και διατηρούν όλα τους τα θρεπτικά συστατικά!

  • Βράζουμε τις πένες σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Βάζουμε ένα wok σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο.
  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το ρίχνουμε στο γουόκ.
  • Σοτάρουμε για 3-5 λεπτά μέχρι να μαλακώσει και να χρυσαφίσει.
  • Κόβουμε τον σολομό σε μικρά κομμάτια και ρίχνουμε στο γουόκ. Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
  • Σβήνουμε με τη βότκα και ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί η μισή ποσότητα της βότκας.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή. Προσθέτουμε την κρέμα καρύδας, το τυρί κρέμα και ανακατεύουμε με τη βοήθεια μιας ξύλινης κουτάλας.
  • Μόλις η σάλτσα πάρει μια βράση αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον μαϊντανό και το πιπέρι.
  • Δοκιμάζουμε και αν χρειαστεί προσθέτουμε αλάτι.
  • Προσθέτουμε τα ζυμαρικά στο γουόκ και ανακατεύουμε με την ξύλινη κουτάλα να πάει η σάλτσα παντού.
  • Ελέγχουμε τα καρυκεύματα και σερβίρουμε.

Ανακάλυψε περισσότερες υγιεινές συνταγές του Άκη Πετρετζίκη εδώ : Άκης Πετρετζίκης | Μαγειρική – Ζαχαροπλαστική (akispetretzikis.com)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *