Η κρίση του έντυπου Τύπου είναι μια πραγματικότητα παγκοσμίως, καθώς εφημερίδες και περιοδικά, εξαφανίζονται σταδιακά με σταθερό ρυθμό ενώ επίσης κλείνουν οριστικά και μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι.
Τι γίνεται όμως στην Ελλάδα; Οι Έλληνες διαβάζουν περιοδικά; Ποια περιοδικά είναι περισσότερο δημοφιλή στη χώρα μας;
Φυσικά, η οικονομική κρίση αλλά και η εξάπλωση του διαδικτύου επηρέασε και τον ελληνικό έντυπο τύπο , ο οποίος αργοπεθαίνει αργά και σταθερά μέχρι να οδηγηθεί στην οριστική εξαφάνιση του.
Σίγουρα θα έχετε προσέξει στα περίπτερα ότι περιοδικά όπως το Hello, 7 Μέρες TV, ΕΓΩ και Τηλεκοντρόλ , Esquire, Men’s Health, Vogue, Glamour, Σουπερ Κατερίνα , Elle, Madame Figaro, 4 Τροχοί, Κάθε μέρα με την Αργυρώ, Auto Bild, Status και πολλά άλλα δεν κυκλοφορούν πια.
Ας δούμε τώρα , αναλυτικότερα τις χρονιές 2015 έως 2018 τα ποσοστά πωλήσεων των ελληνικών περιοδικών καθώς και τις πιο δημοφιλείς θεματολογίες που επιλέγουν περισσότερο οι Έλληνες.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που πήραμε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) , τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία μεγάλη μείωση όσον αφορά τις πωλήσεις των ελληνικών περιοδικών.
Πιο συγκεκριμένα, κατά το έτος 2015 παρατηρείται συνολικά μείωση κατά 19,79% στις πωλήσεις των περιοδικών όλων των κατηγοριών, όπως για παράδειγμα στη κατηγορία περιοδικών σπιτιού – διακόσμησης κατά 56,74% και των ανδρικών περιοδικών, κατά 50,55%, σε σχέση τις αντίστοιχες πωλήσεις του έτους 2014. Όσον αφορά την θεματολόγια, τα πιο δημοφιλή περιοδικά φαίνεται να είναι τα τηλεοπτικά , τα ποικίλης ύλης, τα ψυχαγωγικά καθώς και τα γυναικεία. Αξίζει να θυμίσουμε, ότι την περίοδο 2013-2014 οδηγήθηκαν σε πτώχευση οι «ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΥΜΠΕΡΗ ΑΕ» καθώς και η « Imako Media S.A» του Π.Κωστόπουλου, αφήνοντας ανέργους χιλιάδες εργαζομένους.
Γράφημα 1 και 2. Απεικόνιση των συνολικών πωλήσεων των περιοδικών ανα θεματολογία και των τεσσάρων δημοφιλέστερων ειδών περιοδικού τύπου για το έτος 2015 .
Κατά το έτος 2016, σε σχέση με το έτος 2015, παρατηρείται μείωση κατά 9,0% στις συνολικές πωλήσεις Περιοδικών καθώς και σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες αυτών, με κυριότερες μειώσεις, σύμφωνα με το επίπεδο κυκλοφορίας τους, την κατηγορία των Γυναικείων περιοδικών κατά 13,1%, των Τηλεοπτικών περιοδικών κατά 6,3%. Όπως παρατηρούμε , η θεματολογία των περιοδικών με τις περισσότερες πωλήσεις παραμένει ίδια , ενώ παρατηρούμε και μειώσεις και αλλαγές στις υπόλοιπες κατηγορίες. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, το 2016 σταμάτησαν να κυκλοφορούν οι ξενόγλωσσες εφημερίδες που εκδίδονταν στη χώρα μας.
Γράφημα 3. Απεικόνιση των συνολικών πωλήσεων των περιοδικών ανα θεματολογία για το έτος 2016.
Επίσης το 2016 πραγματοποιείται ένα ακόμη πλήγμα στον χώρο των ελληνικών περιοδικών καθώς ο όμιλος «ALPHA EDITIONS AE», διάδοχος εταιρεία της εταιρείας «ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΥΜΠΕΡΗ» κλείνει οριστικά.
Το 2017, σε σχέση με το έτος 2016, παρατηρείται μείωση κατά 15,4% στις συνολικές πωλήσεις περιοδικών καθώς και σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες αυτών, εκτός των Μουσικών περιοδικών όπου παρατηρείται αύξηση κατά 6,7%.
Γράφημα 4 και 5. Απεικόνιση των συνολικών πωλήσεων των περιοδικών ανα θεματολογία και των τεσσάρων δημοφιλέστερων ειδών περιοδικού τύπου για το έτος 2017 .
Τέλος, όσον αφορά το έτος 2018, σε σχέση με το έτος 2017, παρατηρείται μείωση κατά 9,4% στις συνολικές πωλήσεις περιοδικών καθώς και σε όλες τις θεματικές κατηγορίες αυτών, εκτός των Παιδικών περιοδικών όπου παρατηρείται αύξηση κατά 66,3%.
Γράφημα 6 και 7. Απεικόνιση των συνολικών πωλήσεων των περιοδικών ανα θεματολογία και των τεσσάρων δημοφιλέστερων ειδών περιοδικού τύπου για το έτος 2018 .
Η πτωτική αυτή τάση δεν συναντάται μόνο στα περιοδικά αλλά και στις εφημερίδες. Οι πολίτες πλέον χρησιμοποιούν για την ενημέρωση και την ψυχαγωγία τους το διαδίκτυο , απορρίπτοντας τα περιοδικά και όπως όλα δείχνουν , οι πωλήσεις τους θα συνεχίσουν την ραγδαία μείωση, γεγονός που θα επηρεάσει ακόμα περισσότερο την οικονομική κατάσταση της χώρας και θα αφήσει στο δρόμο χιλιάδες εργαζομένους.
Β.Βούλγαρη