Η ερευνητική Ομάδα

Επιστήμη Υπολογιστών

Ο Κώστας Μουρλάς είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 2002. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης το 1988 με πτυχίο στην Επιστήμη Υπολογιστών και έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1995. Ο Δρ. Μουρλάς εντάχθηκε στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κύπρου το 1997 ως Επισκέπτης Επίκουρος Καθηγητής και Λέκτορας στο ίδιο Τμήμα από το 1999 μέχρι το 2002. Τρέχοντα κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντά του είναι η τεχνητή νοημοσύνη στην δημοσιογραφία, η επιστήμη των δεδομένων, ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη διαδραστικών περιβαλλόντων επικοινωνίας.orologi replica svizzeri παρέχουν προσαρμοστικές και εξατομικευμένες ιδιότητες για τους χρήστες ανάλογα με τις ανάγκες, τις προτιμήσεις, τα γνωστικά χαρακτηριστικά τους και την συναισθηματική τους κατάσταση.

Κατερίνα Σωτηράκου

Δημοσιογράφος και Υποψήφια Διδάκτωρ

Υποψήφια διδάκτορας του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, κάτοχος του μεταπτυχιακού “Ψηφιακά Μέσα και Περιβάλλοντα Αλληλεπίδρασης” και απόφοιτος Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ. Η Κατερίνα Σωτηράκου εργάστηκε 6 χρόνια ως δημοσιογράφος στο δελτίο ειδήσεων και στην συνέχεια ηγήθηκε της μετάβασης του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA στην ψηφιακή εποχή (2012-2019). Παρακολούθησε το πρόγραμμα The Lede του πανεπιστημίου Columbia των ΗΠΑ για τη δημοσιογραφία δεδομένων. Κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντα είναι η χρήση ΑΙ για την μέτρηση της δημοσιογραφικής ποιότητας, η δημοσιογραφία δεδομένων  και η ανάλυση φυσικής γλώσσας. 

Χρήστος Γαβαλάς

Δημοσιογράφος και Υπεύθυνος Επικοινωνίας

Ο Χρήστος Γαβαλάς είναι ένας ψηφιακός δημοσιογράφος από την Αθήνα. Κάτοχος προπτυχιακού τίτλου σπουδών Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μεταπτυχιακού τίτλου πάνω στην Τηλεοπτική Δημοσιογραφία από το NYU αλλά και υπότροφος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για παρακολούθηση του προγράμματος The Lede πάνω στη Δημοσιογραφία Δεδομένων στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης. Συντάκτης της πρώτης στήλης στον ελληνικό περιοδικό τύπο σχετικά με το Ίντερνετ σε ηλικία 18 ετών, εργάστηκε στη συνέχεια στο digital desk των ειδήσεων του MEGA ενώ συμμετείχε στην ιδρυτική δημοσιογραφική ομάδα τόσο της ελληνικής έκδοσης τόσο του MSN.gr της Microsoft όσο και του CNN Greece, του οποίου είναι τώρα παρουσιαστής δελτίου ειδήσεων και διευθυντής του Web TV.

Σωτήρης Σιδέρης

Δημοσιογράφος

Συνιδρυτής της πρωτοποριακής αγγλόφωνης διαδικτυακής πλατφόρμας AthensLive, ο Σωτήρης Σιδέρης είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Νέων Μέσων και Ψηφιακού Πολιτισμού από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ. Η τάση του προς την ερευνητική δημοσιογραφία τον έφερε στο πρόγραμμα The Lede του Columbia. 

Παναγιώτης Γερμανάκος Ph.D.

User Experience Research Expert

Επιστημονικός συνεργάτης του Εργαστηρίου Νέων Τεχνολογιών, του τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε (2004), και User Experience Research Expert στη SAP SE, Γερμανία (2013). Έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το ΕΚΠΑ (2008), με γνωστικό αντικείμενο Εξατομικευμένα Επικοινωνιακά Περιβάλλοντα στο Διαδίκτυο – Η Επιρροή των Γνωστικών και Συναισθηματικών Διεργασιών στη Διάδραση με το Υπερμέσο. Τα τρέχοντα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στον ανθρωποκεντρικό σχεδιασμό και ανάπτυξη  προσαρμοστικών περιβαλλόντων αλληλεπίδρασης, βασισμένα σε προφίλ χρηστών των οποίων οι διαστάσεις ορίζονται μεταξύ άλλων από παραμέτρους ανθρώπινων οπτικών, νοητικών και συναισθηματικών διεργασιών, στη τεχνητή νοημοσύνη στη δημοσιογραφία, και στην επιστήμη των (μετα-) δεδομένων.

Ζαχαρίας Λέκκας

Υποψήφιος Διδάκτωρ

Counseling Psychology Employee Selection, Training and Assessment e-Learning, e-Assessment Affective Computing, Affective Neuroscience Psychometrics – construction and validation of measurement instruments (questionnaires, tests, and personality assessment) Learning, Training and Development Human Factors PUBLICATIONS AND PAPERS

8 Book Contributions

7 Journal Publications

49 Refereed Conferences & Workshops

Αντώνης Ψάλτης Ph.D

Διαδραστικά περιβάλλοντα

Μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής με μακρόχρονη εξειδίκευση στην ανάπτυξη  λογισμικού ολοκληρωμένων συστημάτων για εξειδικευμένες εφαρμογές. Τα τρέχοντα ερευνητικά ενδιαφέροντα κινούνται στους τομείς εφαρμογών πολυτροπικών συστημάτων μέτρησης νευροφυσιολογικών μεγεθών βασισμένων σε βιο-ανάδραση, τα οποία αποδίδουν εκτίμηση συναισθημάτων, κατάστασης ενδιαφέροντος και προσήλωσης χρηστών Η/Υ, σε δυναμικά διαδραστικά περιβάλλοντα με σκοπό την αυτόματη προσαρμογή περιεχομένου.

Μαρία Μπουτζέτη

Yποψήφια Διδάκτωρ στην Πολιτική Επικοινωνία και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Επικοινωνία και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στα Ψηφιακά Μέσα Επικοινωνίας. Σήμερα είναι Υποψήφια Διδάκτωρ στην Πολιτική Επικοινωνία και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κατερίνα Μανδενάκη

Υποψήφια Διδάκτωρ

Από το καλοκαίρι του 2017 είναι επιστημονική συνεργάτης του Εργαστηρίου Νέων Τεχνολογιών στην Επικοινωνία, την Εκπαίδευση και τα Μ.Μ.Ε. Το πεδίο εξειδίκευσης είναι η Ανάλυση Λόγου με χρήση Αυτόματων Μεθόδων. Έχει εργασθεί ως ερευνητική συνεργάτης του Εργαστηρίου Νέων Τεχνολογιών του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ στο ερευνητικό πρόγραμμα Play2Do – A Simulated Training Framework for Skills Development addressing students with intellectual and developmental disabilities and their trainers .

Μαρία Σαριδάκη Ph.D

Παίγνια σοβαρού σκοπού

Διδάκτωρ του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, με αντικείμενο τις Παιγνιώδεις Αλληλεπιδράσεις και συγκεκριμένα την αξιοποίηση Ψηφιακών Παιχνιδιών και Αλληλεπιδραστικών Αφηγήσεων στην εκπαιδευτική εμπειρία ατόμων με νοητική αναπηρία. Άλλα ερευνητικά της ενδιαφέροντα είναι το Παιχνίδι στις διαφορετικές εκφάνσεις του σαν μέσο εκπαίδευσης και δημιουργικότητας, η Διαμεσική Αφήγηση και τα Παιγνιώδη Περιβάλλοντα. 

Αναστασία Καράμπελα

Ερευνήτρια

Ερευνητική συνεργάτης του Εργαστηρίου Νέων Τεχνολογιών στην Επικοινωνία, την Εκπαίδευση και τα Μ.Μ.Ε του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών “Ψηφιακά Μέσα Επικοινωνίας και Περιβάλλοντα Αλληλεπίδρασης”. Το αντικείμενο μελέτης της διπλωματικής εργασίας της ήταν η ανίχνευση ψευδών ειδήσεων με την αξιοποίηση τεχνικών Μηχανικής Μάθησης και επεξεργασίας δεδομένων μεγάλου όγκου.

Ελίνα Κουτρομάνου

Ερευνήτρια

Απόφοιτος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Ψηφιακά Μέσα Επικοινωνίας & Περιβάλλοντα Αλληλεπίδρασης» και του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο πλαίσιο της διπλωματικής της εργασίας μελέτησε το ρόλο της εικόνας στις δημοσιεύσεις που αναρτώνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ΜΚΟ & πραγματοποίησε πρόβλεψη της δημοφιλίας μιας δημοσίευσης με βάση τα χαρακτηριστικά της εικόνας που περιλαμβάνει. Παράλληλα με τις σπουδές της έχει πραγματοποιήσει πρακτική άσκηση στην υπηρεσία Τύπου του τμήματος Επικοινωνίας της Τράπεζας της Ελλάδας, ενώ σήμερα εργάζεται ως Υπεύθυνη ιστοσελίδας και social media στη ΜΚΟ «ΕΛΙΖΑ».

Θοδωρής Παρασκευάς

Ερευνητής & Designer

Φοιτητής του μεταπτυχιακού “Ψηφιακά Μέσα και Περιβάλλοντα Αλληλεπίδρασης” και απόφοιτος του
τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, καθώς και του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας. Ο Θοδωρής Παρασκευάς μετά από σπουδές στη γραφιστική και το 2D animation, εργάστηκε επί 20 χρόνια σαν ελεύθερος επαγγελματίας σε μεγάλο αριθμό οπτικοακουστικών έργων. Τα τελευταία 2 χρόνια εργάζεται ως ερευνητικός συνεργάτης του Εργαστηρίου Νέων Τεχνολογιών του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ. Το ερευνητικό του ενδιαφέρον εστιάζεται στην ανάλυση μεγάλων δεδομένων, την επεξεργασία φυσικών γλωσσών και τα μοντέλα πρόβλεψης Μηχανικής
Μάθησης.

Νίκος Πιτσιλαδής

Μέλος της ομάδας έργου Workbench

Ο Νίκος Πιτσιλαδής εργάζεται στον χώρο των media από το 2004. Ολοκληρώνοντας τις μεταπτυχιακές του σπουδές πάνω στα νέα Μέσα και τη δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο του Newcastle, συνεργάστηκε με σημαντικούς εκδοτικούς οργανισμούς στην Ελλάδα και στην Μεγάλη Βρετανία.

Το 2012 ανέλαβε τη στρατηγική διαχείριση των ψηφιακών Μέσων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, ενώ παράλληλα συνεργάστηκε με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, πάνω στο ίδιο αντικείμενο. Στη συνέχεια, εργάστηκε ως Head of Digital Content and Marketing στον ANT1, ενώ από το 2018 είναι Head of Digital Μedia στον Alpha. 

To καλοκαίρι του 2018 παρακολούθησε και αποφοίτησε από το εντατικό πρόγραμμα πιστοποίησης Lede του Columbia University, με υποτροφία από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.  

Ειρήνη Κωνσταντά

Ερευνήτρια

Απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και φοιτήτρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών “Ψηφιακά Μέσα Επικοινωνίας και Περιβάλλοντα Αλληλεπίδρασης”. Στο πλαίσιο της διπλωματικής της εργασίας μελετά την ανίχνευση των αυτοματοποιημένων λογαριασμών (bots) στο Twitter, με την αξιοποίηση τεχνικών Μηχανικής Μάθησης και επεξεργασίας δεδομένων μεγάλου όγκου. Η Ειρήνη έχει εργαστεί στο παρελθόν στους τομείς του Μάρκετινγκ, της προφορικής ιστορίας και της παραγωγής ντοκιμαντέρ.

Close Menu